La Via Augusta travessa les províncies de Tarragona i Castelló tot creuant el riu Sénia. Aquesta va actuar com eix vertebrador de les nostres comarques i com un aglutinador de la població degut a la seua funció per al transport de mercaderies i persones. Aquest tram és un bon exemple ja que molt prop del camí tenim evidències d'un gran nombre d'assentaments. Molt prop de Benlloc a la vora de la via es troba l'Arc romà de Cabanes. En el tram que passa pel Pla de l'Arc s'han trobat gran nombre de mil·liaris, evidències clares del pas de la Via Augusta per la zona.
Des de Benlloc a la Pobla són 11'5 km plens d'història, una ruta per la Plana de L'Arc o millor dit Via Augusta o Via Heraclea.
Un mil·liari o pedra mil·liar (procedent del llatí miliarium) és una columna cilíndrica, oval o paral·lelepípeda que es posava a la vora de les calçades romanes per assenyalar les distàncies cada mil Passus (passos dobles romans) és a dir, cada milla romana, la qual cosa equival a una distància d'aproximadament 1.481 metres.
Al seu pas pel
terme municipal de Benlloc està totalment senyalitzat i el seu
recorregut ofereix vistes interessants en els aspectes rurals, naturals,
històrics i culturals. És en Benlloc s'ha pogut verificar l'amplària i
l'estructura original de la calçada romana gràcies a l'actuació
arqueològica promoguda per ENAGAS, que ha dut a terme la Generalitat
Valenciana amb la recomposició de l'obra en una longitud de quasi 50
metres.
Llavors la
calçada recupera la seva essència com un espai per a caminants al quedar
desviat del tràfic motoritzat gestionat a través de l'Ajuntament de
Benlloc.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada