dijous, 15 de març del 2018

Ermita de Sant Roc- Coll de l'ametlleral- Coll del Ploron- Font del Teix- Vall del Lugar- Els massanés- Ermita de Sant Roc. PN Els Ports. (Paüls)


Font del Teix

Sinó coneixes l'ermita de Sant Roc a Paüls, de segur que et sorprendrà la seva bellesa natural i arquitectònica d'un lloc idíl.lic.
Lloc de gran interès natural i paisatgístic, amb pins, carrasques, xiprers, àlbers, aurons (a Paüls se'n diu "orons") centenaris, d'extraordinàries dimensions, sense comparança als seus voltants, que regalen a l'indret una ombra envejable i una font amb setze sortidors, on la mà humana ha sabut conjugar una harmonia idíl·lica amb la natura. Els treballs de pedra seca en la construcció de marges que formen uns petits carrers són una mostra privilegiada de l'arquitectura tradicional del nostre país. Dins uns espais familiars anomenats corros, formats per una taula de pedra, envoltats per unes altres pedres més petites que fan de cadires. Aquests "corros" corresponen un a cada família del poble, que en gaudeix l'exclusivitat el dia 16 d'agost, que se celebra la festa de Sant Roc en el recinte del bosc; també hi tenen dret el dia de celebració de la festa de Sant Antoni, al gener; i el dia de la Mona. Una font, amb setze brolladors, complementa el paisatge i dóna riquesa a l'indret.

(https://ca.wikipedia.org/wiki/Ermita_de_Sant_Roc_(Pa%C3%BCls))

                           Entorn de l'ermita de Sant Roc




Ermita de Sant Roc



Font dels setze brolladors


Ruta molt senzilla que surt del mateix ermitori, on podrem descobrir la part més humanitzada del parc, amb un altra més característica dels ports: pins, aurons, alzines, massanes, ametllers,  carrasques monumentals, etc. convinent amb les restes de masos i una extensa plana formada amb contraforts de marges de pedra en sec, avui dia ocupats per colònies de vegetació invasora.


Detall dels margens al Vall del Lugar.

Dos petites pujades la del coll de l'Ametlleral i la del coll del Plorón ens mostren que estem en un lloc abrupte i muntanyós, que a la vegada ens permet tenir unes bones vistes de la part interior dels Ports.


Coll del Plorón

Ara toca baixar... la part més ombrívola de la ruta ens portarà a la bonica font del Teix. Lloc per reposar forces i descansar.


 Font del Teix




Ara toca tornar per la vall del Lugar i Els Massanes fins arribar al coll de l'ametlleral i ermita de San Roc. Prop de 5 km de pura natura, gaudiu-ne. ¡¡¡




La bassa, Els massanés, Paüls i el cartell d'anunci de la ruta.





 




Powered by Wikiloc

dimarts, 6 de març del 2018

Ruta de les Torres de Guaita i Defensa de Torreblanca-Cabanes




Al llarg de la costa Mediterrània hi trobarem moltes d'aquestes construccions. les Torres de Guaita o o defensa és començaren a construir a finals del segle XVI, començaments del XVII, la seva funcionalitat no era res més que vigilar i defensar-se dels atacs dels pirates berbers, i altres enemics que en l'època intentaren conquerir les nostres costes.
Aquesta ruta també ens permetrà endinsar-nos al Parc Natural del Prat de Cabanes-Torreblanca on caminarem entre canyes, aiguamolls i platges de còdols.
Comprèn una distància total de 12 km passant pel camí l'Atall en el qual podrem veure Torre La Sal, Torre del Carme fins arribar a l'església fortalesa d'Albalat, Torre dels Gats i Carmelet.
Amb una durada aproximada de 4 hores i sense desnivell, és recomanable fer-la en cotxe o bicicleta.


 Pou de la Torre del Carme
 Torre del Carme
 Església fortí d'Albalat
 Torre dels Gats
 Torre del Carmelet


 Pont Roig
  Torre de la Sal
Parc Natural del Prat de Cabanes-Torreblanca


                                                                                                                          



                                                       












Powered by

dijous, 1 de març del 2018

Un grup de dofins ens visiten davant La fàbrica de Ciment. "Cemex" Alcanar Platja, La Badia dels Alfacs.


Tot i no ser habitual, no és el primer cop que mariners del Montsià i Ebrencs albiren aquests mamífers.

El dia 22 de Gener del 2018 al matí un grup de dofins es va endinsar a la badia dels Alfacs, a l’alçada de la Fàbrica de Ciment "Cemex", tal i com és pot veure al vídeo. Una embarcació pesquera els va veure i els va poder filmar mentre nedaven en les aigües ebrenques, al voltant de les 9.00 h. Mayan Zaragoza, mariner de l’embarcació, va explicar que els animals es trobaven molt a prop de terra, just a l'entrada de la punta de la Banya.