divendres, 22 de desembre del 2017

Volta per les moles de Xert,(font de l'Aubelló, El Molinar, El Molló, Font de l'Albi, Ermita de Sant Marc de barcella, la moleta redona)


Què són les moles de Xert?
Doncs això em preguntava jo ja feia temps, fins al dia que em vaig aventurar a descobrir aquest paratge tan... especial podríem dir, em recorda a cops el far west americà, però no, estic al maestrat, en definitiva heu de venir a veure'l.




Per arribar a la mola de Xert sortirem de Xert a peu, bicicleta, tot-terreny o com més ens agradi pel carrer del Tossalet (N 40 31.279, E 00 09.522) en direcció a la font de l'Aubelló. Seguirem pel camí asfaltat anant en compte a les curves durant uns 3km, on el camí es bifurca (N 40 32.065, E 00 08.949). Cap a la dreta, pel camí de pedres, és per on hem d'anar. En cas de vindre amb un turisme o un vehicle no gaire alt, vos aconsellem anar primer uns metres cap a l'esquerra i deixar-lo a un bancal erm que hi ha a la dreta del camí (El Molló) i fer la resta de camí a peu, ja que segurament tocarà baix i el podríem avariar.



La font de l'Albi és una de les fonts naturals d'aigua que podem trobar al terme municipal de Xert. Està situada molt a prop de les moles, i crida sobre tot l'atenció per l'impressionant paisatge de muntanya que l'envolta, així com el que ens anem trobant de camí.
És una zona en la que resulta molt comú trobar-se amb exemplars de cabra salvatge ibèrica. Ademés, molt a prop, ja que durant les vesprades d'estiu els animals baixen a beure a la font. Si decidiu anar-hi en tot-terreny, aneu en compte de no atropellar-ne cap. També destacarem la presència d'aus rapinyaires com voltors, àguiles i falcons.



 Per arribar-hi, una vegada pugeu per la carretera trobareu una bifurcació, heu d'anar a l'esquerra.
Agafarem la senda recta de pedres i terra que va vorejant la muntanya i la seguirem per un parell de kilòmetres més. Es tracta d'un camí amb prou corbes, flanquejat per masos (alguns encara habitats) i enormes pedres quadrades i amb marques de barrena de quan la cantera de marbre de la Mola encara funcionava. Estigueu atents pel camí, que segurament podreu veure alguna cabra.
A l'arribar a una zona on hi ha pins i dos grans xops, ens trobarem de seguida la font de l'Albi a la dreta del camí. Tot i que posa "no potable", no patiu; podeu beure sense problemes (simplement es perquè l'aigua no està tractada, però no vos farà cap mal).
Si heu vingut en cotxe, uns metres més avant el camí es torna a bifurcar. Allí el podreu girar per a tornar a casa sense problemes.




  L'Ermita de Sant Pere i Sant Marc de la Barcella, està situada a uns 5 km de Xert, al damunt d'un turó aïllat, entre la Mola Murada i la serra del Turmell. Va ser l'antiga església de l'antic municipi medieval de la Barcella (avui en dia deshabitat). Està sota l'advocació dels apòstols Sant Pere i Sant Marc. Essent aquest darrer el patró de Xert es coneix més amb el nom d'Ermita de Sant Marc. El conjunt es troba en un entorn paisatgístic molt feréstec i de gran bellesa.
Per arribar-hi seguirem avançant i, si veieu l'ermita a dalt d'un turó és que aneu pel bon camí.



 Amb aquest nom es coneix un antic paratge del territori de Xert en el que estàven ubicats els molins de cereals que aprofitàven l’aigua que emana del manantial i baixa pel barranc. Les edificacions més cridaneres de la zona són el Pont de la Senieta, el mas que hi ha al costat i les restes d’una antiga presa d’aigua (el camí passa per sobre avui en dia).


Si veniu des de Xert, haureu de sortir pel camí del cementeri, girar a l’esquerra quan hi arribeu i seguir per aquest camí asfaltat fins al punt (N 40.519516, E 0.120086) on haureu de girar a la dreta i als pocs metres vos trobareu amb el característic pont.


 Per últim, per als més aventurers, també comentar-vos que si veniu en època de sequera, barranc amunt, a poc més de cent metres del pont, trobareu la cova del Molinar. Sol estar inundada excepte quan fa molt que no plou i ademés la grava que ha anat arrossegant l’aigua ha fet força estret el pas a pocs metres de la boca de la cova, però teniu més d’un kilòmetre de galeries per explorar.




dimarts, 12 de desembre del 2017

Tortosa-Ermita de Mig Camí-Ermita del coll d'Alba.



Ruta per gaudir de la serra del Coll de l’Alba, sortim de la plaça Unió i ens enfilem muntanya amunt seguin el track baix indicat, direcció l'ermita de Mig dia.

Bonica i coqueta ermita on a més a més podrem gaudir  d'un bon àpat en el restaurant que forma part del ermitori.


Ermita-mig-cami


















El lloc era conegut a l'Edat Mitjana com Coll de l'Alma
Actualment ermita del Coll de l'Alba.
 
 

                   Ermita de la Coll de l'Alba 





 Paga la pena pujar fins aquí dalt per gaudir d'unes vistes espectaculars, ara no trieu un dia ventós com el que vam trobar nosaltres, encara que el cel era net de núvols, quasi bé no ens teníem de peu.

 
Track de la Ruta                                    

dimarts, 5 de desembre del 2017

Barranc del Bassiol-Font del Bassiol-Cova de l'Hedra-Font del Recreo-Barranc del Llob. Serra de Montsià



Tot resseguint l'antic camí del bandolers deixarem el cotxe al punt marcat com a pàrquing en el track de la ruta. 





Ara en enfilarem cap a la serra del Montsià per un camí ben marcat. A la esquerra trobarem un sender que ens portarà al mas dels Bardins, aquest NO és la nostre. A la dreta en surt una altre, creuarem el barranc i seguirem el sender cap al mas de Vilero. Continuarem vorejant els barranc serra amunt.






Anem guanyant alçada, i sempre cap a l'esquerra arribarem a una cruïlla que seguirem a l'esquerra fins arribar a la Font del Bassiol i  Racó de Bassiol.



Allà mateix trobarem una construcció de pedra en sec que hauria de servir com a refugi de pastors i excursionistes.







Desfarem el camí fins l'últim encreuament que hem deixat, ara girarem a l'esquerra. planejant la serra en busca de la cova de l' Hedra.



 Després de la visita de rigor, marxarem en busca de la meravellosa  font del Recreo. Continuarem tot recte fins la propera cruïlla de senderes, i torçarem a l'esquerra cap al cim de la serra , no molt lluny de l'encreuament ens trobarem la piqueta de la font, un petit corriol a la part de dalt ens portarà a la font.




 Ara toca baixar i ho farem pel barranc del llop. Desfarem el camí d'anada, però allí on hem trobat la cruïlla de senders seguirem a l'esquerra, en busca de la bassa de l'Argiler.
 


 Trobarem un sender a mà esquerra que ens portarà als conreus més planers de la serra, no molt lluny trobarem el cocó del ferit. Ara continuarem el camí fins el punt d'eixida.







Distància: 8km
Dificultat: fàcil
Desnivell: 563 ↑
Tematica : fonts i coves

Track de la ruta







dissabte, 2 de desembre del 2017

De la creu del Francès al Castell de Xivert.


Estem a la part meridional del P.N. de la Serra d'Irta. Tocant d'Alcala de Xivert per l'oest i Alcossebre per l'est. La nostra excursió ens portarà a conèixer el jaciment íber ( S. XV-XIII  a. de C.) primer, després és fa el castell, una construcció islàmica dels segles X i XI reformada posteriorment pels templers durant el segle XIII. Guaita la serra i la mar Mediterrània.




La fortalesa musulmana comprèn el recinte emmurallat extern, obra dels segles X-XI. Els murs envolten la vila i el castell, sense altra separació que la topogràfica que provoca irregularitats. Aquesta unió dels dos espais indica el caràcter de refugi del recinte superior.[1] Molt interessant és la inscripció àrab "per la retrobada de Déu" en un mur lluït que imita carreus, al sector S/SE del conjunt.



L'Aljama

La vila musulmana i morisca es troba als peus del castell, adaptant-se al terreny i mirant al migdia. Un carrer principal articula el conjunt urbà, amb altres carrers secundaris i carrerons i, amb els habitatges i els espais públics, conformen un dels testimonis més ben conservats d'una vila musulmana en altura.



El Castell Templer
La fortalesa cristiana fou edificada, en les parts més significatives, en el segle XIII, pels templers, reaprofitant la disposició general del castell musulmà, i adaptant l'espai a les noves necessitats.


Comencem la nostra ruta a la Creu del francès. Homenatge  als herois de la guerra de la Independència.




Des d'allà enfilarem un sender amb una forta pujada en ziga zaga, no amollem el camí fins arribar a dalt el turó "Racó de Puig" 350m. ↑ allà mateix neix el cordó de l'assegador, el seguirem fins la mateixa porta del castell. Encara que pots fer la ruta circular, naltros vam desfer el camí de l'anada.


 



Distància: 5km. anada i tornada
Dificultat: fàcil
Desnivell: 450 ↑
Temàtica: Història

Track de la ruta



dijous, 23 de novembre del 2017

De Cervera del Maestre a la Salzadella




Travessia de Cervera del Maestre fins la Salzadella per les atalaies ,les Mallades, l'Ombria...
dificultat moderada, distància 14km., lineal.




Campanar de Cervera
Cada cop hi queden menys campanars on hi pugues sentir el veritable so de les "campanes al vol"

Cervera del Maestre

Castell de Cervera del Maestre.
...fou un recinte fortificat del qual es conserven algunes restes...




   Aljub al castell de Cervera del Maestre

L'atalaia grossa

Ermita de Santa Barbara
Font de Sant Albert
Font vella o abeurador, Salzadella
Vistes des de l'ermita de Sant Josep